Gideå, orten som går mot framtiden

Gideå, orten som går mot framtiden

Jag körde genom Gideå en dag och blev glatt överraskad över vilken naturskön och välvårdad ort detta är. Jag noterade också att de också bygger en ny bensinmack i byn. Vi har väl alla hört att glesbygden är på väg att utarmas på affärer och service. Så är inte fallet i Gideå och sedan jag intresserat mig för orten finns det skäl att berätta om deras resa efter kommunsamman-   slagningen 1971. Hur är det möjligt i dagens centraliseringsiver att en så liten ort som Gideå kan blomstra och utvecklas så mycket.

I samband med att Livsmedelsaffären upphörde 2010 vaknade Gideåborna och då startade de Gideåbygdens ekonomiska förening. Alla ortens föreningar började att samarbeta och ortsborna erbjöds att köpa andelar i föreningen. Snart återuppstod mataffären med ortsborna som ägare och snart utvecklades det till att även omfatta annan service på orten. Föreningen ser gärna att flera boende i trakten köper andelar.

I Gideå finns en heltidsförskola med tre avdelningar. Fritidsgården drivs av Gideåbygdsföreningen. Vidare har de övertagit all gräsklippning på orten. Ö-viks kommun har överlåtit dessa sysslor till föreningen mot en smärre ersättning.

Sedan finns Gideågårdsföreningen som är navet i Gideå. De driver Gideågården med många olika aktiviteter, där finns det bl.a ett välutrustat gym. Där kan man bli stark och stor och man kan bli fri från krämpor av allehanda slag. Sjukskrivningarna hos Gideåborna är betydligt färre än riket i genomsnitt sägs det.

Vidare har Gideågården köpt en unik satellitanläggning som tar emot livesändningar från hela värden. I Gideå kan man se på bio, direktsändningar från Metropolitan i USA, från Dramaten i Stockholm, krogshower, baletter, ja allt som är intressant och roande på jordklotet. Det är en fantastisk bild och ljudkvalitet på sändningarna. Det beskrivs som bättre än i verkligheten. Denna fantastiska anläggning är väldigt omtyckt och hundratals personer brukar bevista dessa tillställningar.

Som uttryck för en stark framtidstro har de nu byggd en bensinmack med en blygsam ekonomisk hjälp från Länsstyrelsen. Byborna anser att den investeringen är till gagn för hela bygden inför framtiden.

Gideå har också en skytteförening som är väldigt drivande inom sitt område. De har en skyttebana av rang och de bedriver även pistolskytte men huvudinriktningen är jakt.

Idrottsföreningen har också ett bra damlag i fotboll som samarbetar med Trehörningsjö och Björnas idrottsföreningar. Många är övertygande om att laget kommer att klättra i tabellerna och att de snart ska ståta som tabelletta.

Hembygdsföreningen och trädgårdsföreningen är också mycket aktiva och berikar bygden på ett förtjänstfullt sätt. Sedan har vi Kyrkan mitt i byn som är så vacker och välskött. Kyrkan är som en pärla i Gideå. Församlingen har en egen präst som hörs vara gudomlig, hon sköter också ruljansen i Trehörningsjö.

I byn finns också ett äldreboende som utgör en väldig trygghet för de äldre som får bo kvar på orten när de behöver omsorg. Så är inte fallet om man har oturen att bo i Husum om man ska tro alla äldre som fått flytta runt i kommunen.

Vidare har Gideå en boendegrupp som har inventerat alla fastigheter på orten. De besöker alla nyinflyttade och informerar om bygden och hälsar dem Välkomna till gemenskapen i byn.

Dessa initiativ som Gideåborna gjort har renderat i arbetstillfällen som självklart är värdefullt för bygden. Även Holmens Skogs Plantskola är en viktig inslag på orten. Där finns fem årsanställda och 12 sommarjobbare. Vet ni att Plantskolan producerar 20 till 22 miljoner tall, gran planter per år. Allt sker manuellt, inga maskiner är inblandande. Ja ni läste rätt 20 till 22 miljoner plant. Imponerande så man nästan faller av stolen.

Självklart har denna fantastiska utveckling i Gideå skett i samarbete med många personer och jag kan inte nämna dem alla, dock har jag noterat att Bengt Rönnkvist är en av nyckelpersonerna. För min personliga del är Hans Olof Sandström den viktigaste personen i Gideå. Han är min personliga mekaniker när det gäller Lukas elsystem på min Morris Minor. Ingen märkesverkstad idag klarar av att åtgärda ev fel men däremot Hans Olov.  Sedan bor ju vedstapelmästaren Viking Wedding i Gideå också.

Till råga på allt har Gideå också en egen flygplats. De har cykelavstånd till en flygstol som tar dem vart de vill. Kanske får de leverera flygbränsle till flygplatsen när de har sin bensinmacken klar.

Vi lyfter på hatten för Gideåborna men jag har dock en undran, var är Pizzerian?

Lennart Teglund

gidea

 

 

 

Foto Tommy Sjölund

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *