Publicerat 2011-09-12

När jag träffar äldre män i Västerbotten som får vetskap om att jag är född i Husum börjar de alltid prata om fotboll. De minns fotbollsmatcher mot Husum i Holmsund, Sandvik, Gimonäs och Sandåkern på 50, 60 och 70-talet. Märkligt nog minns de ofta namn på Husumspelare och de frågar ofta om Ivan Kassman , Suno Thornberg, Bessan och andra. Jag berättar då att Ivan nu har slutat med fotboll sedan några år tillbaka och att han fortfarande är ”still going strong”. Ofta kommer de ihåg och ger exempel på Husum-publikens hängivenhet till sitt lag. Det är inte lämpligt att skriva vad som berättas om Husumpublikens tilltag under matcherna.

Kurt Edlund berättar att i pappsalen fanns två hängivna supportrar Kjell Svensson och Lasse Lundkvist. Dessa gossar var obändigt förtjust i Husumspelarna och godtog inga lovord till motståndarlagen.

Under de gyllene åren för Husum då fabriken utvecklades i en rasade fart spelade fotbollen en viktig roll. Det gick bra för både fabriken och fotbollslaget och detta var väldigt självförtroendehöjande för ungdomen i Husum. Detta avspeglat tydligt hos generationerna som var unga under den tiden. Vem minns inte hur Husumflickorna dominerade dansgolvet på Parken liksom pojkarna som tog över dansbanan i Rundvik och även parkeringen. Husumungdomarna utvecklades till ett homogent gäng med överdrivet gott självförtroende, de hade pengar och trodde på sig själva. Att mucka gräl med en Husumungdom utvecklades sällan till någon segergest hos antagonisten.

Den legendariske Ivan Kassman
Jag träffade honom vid HIF kansli i sommar och fick en pratstund med honom.
1943 debuterade Ivan som 18 åring i Husums A-lag i fotboll och han var aktiv fotbollspelare fram till 36 års ålder. Han var ordförande, sekreterare och tränare i fotbollssektionen i många år ( från 1954 till 1972) och så slutligen i 30 års tid arbetat inom Husum IF:s fotboll. Han avslutade sin tränargärning 1972 efter att Husums fotbollslag året innan blivit utsett till ” Årets lag”.

1950 blev Ivan värvad till IFK Norrköping och genast fick han följa med laget på utlands-turne. Detta var en stor händelse i landet. Det var det första svenska klubblag som spelade i Afrika. Klubblaget hade chartrat ett eget flygplan, en DC 3:a från Norge. Första stoppet var i Rom där de spelade mot Roma och förlorade med 1 – 0 trots att målvakten Thorsten Lindberg var fenomenal. Därefter ställde kosan mot Haifa och vidare till Addis Ababa där de spelade fyra matcher. De Etiopiska landslaget spelade barfota och svenskarna vann med 7 – 0 första matchen. De startade DC 3 : an och flög vidare till Nairobi sedan till Mombasa i Kenya. Efter 1 månad i Afrika kom de hem välbehållna den 15 december 1950. Ivan berättar att detta var en otroligt rolig och berikande upplevelse.

Tanken med provspelandet i Norrköping var att han skulle samtidigt utbilda sig till polis. På grund av blockad mot all nyanställningar kom aldrig utbildningen till stånd och den 5 maj tackade Ivan nej till Norrköping. Två veckor senare hävdes blockaden. Julle Gustavsson övertog därefter hans plats som polis i Norrköping.

Arbetslivet
Ivan fick 1950 anställning som kontorist vid Mo Do. Han avancerade och till kassör. 1965 övertog han ansvaret för all bokföring och den tjänsten innehade han i hela 20 års tid. Därefter blev han chef för avdelningen för service som hade ett 20-tal anställda. De skötte kommunikation, inköp av möbler och maskiner till kontoren, arkiven, post, bilar allt som hade med service att göra.

Vidare har Ivan haft massor av förtroendeuppdrag. Han var fackligt aktiv inom SIF, suppleant i Mo Do:s styrelse, revisor i kyrkan under 30 år tid och flera andra uppdrag.

Familj
I sin ungdom började Ivan att intressera sig för Husbyn och ganska snart träffade han Monika Edlund där. De blev fort ett par och den 5 januari kommer det att bli värdens kalas när de firar att de varit gifta i 60 år. Paret Kassman har en dotter som är polis i Stockholm och barnbarnet Karin bor i Linköping. Hon är föresten svensk mästare i vattensporten Wakeboard.

Familjen har sin sommarstuga i Ällön där de vistas hela somrarna. I stugan har Ivan reparerat och byggt i 20 års tid och han beskriver Ällö-landet som ett paradis utöver det vanliga.

Set Edholm, Kjell-&Aring;ke &Ouml;stman, Lasse Sundkvist, Bo Vesterlund, Stig-Göran Lindkvist, Roger Svensson <br />Arne Häggblad<br />Nedre rad, Ove Wigren, Ulf Forsell, Fred Nilsson, Jack Elving och Karl-Olov Wallin.

Set Edholm, Kjell-Åke Östman, Lasse Sundkvist, Bo Vesterlund, Stig-Göran Lindkvist, Roger Svensson
Arne Häggblad
Nedre rad, Ove Wigren, Ulf Forsell, Fred Nilsson, Jack Elving och Karl-Olov Wallin.

HIF
Ivan har som bekant gjort många fritidstimmar med att arbeta för Idrottsföreningens bästa och då särskilt fotbollssektionen. Han har mycket att berätta om föreningslivet. I samband med sammanträdena där skidor, brottning, ishockey och fotboll skulle samsas om hur pengarna skulle fördelas gick rösterna upp i fasett. Det var starka individer som representerade de olika sektionerna och sammanträdena kunde pågå upp till 6 timmar.
Ordföranden Stig Bergkvist lyckades alltid ena gruppen och efter besluten var allt groll glömt.

Ivan berättar om alla duktiga tränare som Husum haft. Han namnger många och han ger alla de bästa vitsord. Gunnar Horn, Bertil ”Stossy”Ohlsson, Bubbla Andersson Norrköping, Göran Rönnkvist Umeå, Bertil Nordahl Degerfors, Ingemar Haraldsson Elvsborg, Ingemar Carlsson Sundsvall, Sven Edlund Ö-vik med flera.

På stena mellan Sandvika och Trejevika
Ivan berättar om Erik Styrman Pettersson som var en otroligt duktig fotbollsspelare som bland annat var uttagen i Nordsverigelaget vid två tillfällen. Ivan hade honom som förebild och en dag sa Petterson till Ivan. ” Du är för sen i accelerationfasen ! Du tar för långa steg ! Spring på stena mellan Sandvika o Trejevika varje dag och minska steglängden.Detta råd tog Ivan till sig och började springa sträckan nästan dagligen och han lärde känna varje sten som ligger efter stranden. Än i dag tar sig Ivan fram genom att liksom ”trippa” framåt. Ivan tror att denna träning är förklaringen till hans framgångar på fotbollsplan.

Bevingade ord
Ivan gick i pension 1990 och han har sådeles varit pensionär i 21 års tid, fullt frisk och i god vigör. Jag frågar honom om livserfarenheter och då ger han ett klockrent råd. Han säger så här
Om du vill ha hjälp med någonting så fråga den person som har mycket att göra” ” Har du mycket att göra hinner du mycket, har du lite att göra då hinner du ingenting.”Glöm aldrig att denna sanning myntades av Ivan Kassman

Tidningsreferat om Husumpojka på fotbollsplan är många
Det finns utklipp från tidigare år bevarade vid HIF: s kansli och jag har bläddrat i några. Jag redovisar här några slumpmässigt. 13 Juni 1950, VK. Kassman skall rädda Umeå. För att bjuda publiken på verklig god fotboll har man utanför den matcharrangerande 4-klubbskretsen lyckat få med Ångermanlands främste kedjeledare den 25 årige Ivan Kassman från Husums IF i laget mot det gästande Jugoslaviska laget SLOGA.”

14 Juni 1950, VK. 3600 personer infann sig på Gamlia för att se Kombinationslaget mot Sloga, 2 Kassmanmål . Zacke och vindsnabbe Kassman bäst. Kassman skadade sig oturlikt i slutet av matchen. Rent sydlänska scener utspelades bland publiken efter framgångsrika Zacke-paraderna. De som avgjorde matchen var naturligtvis lånet från Husum, Ivan Kassman och han var klart den bäste i kvintetten

I aug 1958 mot Sandåkern, VK. Ernst Edlund gjorde inget misstag i mål och Roland Grundström kom också igen bra som backkompis till Sven Kassman. Roland Grundström kom också ingen bra efter sitt klena spel sist. Gunnar Häggström var den klart bäste av halvorna.
I kedjan var väl Ivan Kassman den effektivaste. Fyra mål av honom förlåter mycket. I övrigt var nog Jan Oskarsson och Lennart Jonsson de bästa. Suno Thornberg besvärades av sin skada.”

När jag för en stund har intresserat mig för fotbollsepoken i Husum väcks känslorna att detta borde dokumenteras mycket mera ingående. Varför inte en bok ? Mittuniversitetet kan kanske medverka med villiga studenter.

Lennart Teglund

Ove Olsson, Jan Oskarsson, Roland Grundström, Ivan Kassman, Lennart Jonsson, Nils Johan Häggström<br />Nedre raden: Arne Berglund, Sven Kassman, Ernst Edlund, Roland Lindgren, Gunnar Häggström, Olle Ingman.