Publicerat 2006-04-15

Jag måste få berätta att vi i söndags besökte Degersjön. Det var en sån där härlig vårdag, solen sken och det kändes som att vintern började ge vika.

 

På Degersjön var det upplogat en tre meter snöfri bana runt hela sjön. Banan följde strandlinjen och det var sköna böjar och man fick liksom kliva över vid skridskoskären. Det är säkert 20 år sedan jag hade skridskorna på mig. Men vilket folk! Det måste vara flera hundra. Unga och gamla alla med skidskorna på och alla åker åt samma håll, medsols. Någon åker med stavar, jag tror det var Jan Svensson men det kan ha varit någon annan. Finurligt att de också gjort skidspår parallellt med banan. Man märker att det går betydligt fortare med skridskor.

S-föreningen

Nu ser jag en folksamling. Är det någon som kört omkull? När jag kommer fram märker jag att det är s-föreningen som informerar om nånting. Jag är inte intresserad men vad trevligt de ordnat. De har skottat upp sittplatser och en kvinna som säger sig heta Elvy Söderström och är kommunstyrelsens ordförande informerar om vad som är på gång i kommunen. Som kompensation för de nerlagda Grundsundahemmet vill de bygga en golfbana i Husum. Hon är verkligen duktig på att få till det. Hon påstår att de kommer att bli ett lyft för Husum nu när ”hemmet” gått i graven. Ulf Nordin och Thomas Olsson går runt och bjuder på varm blåbärsoppa. Jag vill inte ha någon soppa för jag är rädd att spilla på jackan. Blåbärssaften är omöjligt att få bort. Jag skulle ha uppskattat mera om de haft varm korv på menyn. Funderar på om Söderström menade att man skulle spela golf på isen. Kan hon verkligen ha menat så?
Jag blev verkligen upprörd över detta förslag om golf. Jag känner en väldig ilska och förstår att vi som röstat på sossarna i alla år är grundlurade. Hur kan sossarna motivera att det inte ska finnas något äldreboende i Husum. Det är fullständigt sanslöst. Vi skall tydligen deponeras på ålderns höst till Sidensjö eller till andra orter. Morsan bor på äldreboendet i Järved men hon vill självklart bo i Husum där hon bott hela sitt liv. Hon längtar hem till Husum varje dag.
Sossarna i kommunen är grymma och saknar den känsla som kallas empati. Hur mycket av skatteunderlaget i Öviks kommun har under åren levererats från Husumfabriken och dess personal. Tydligen inte tillräckligt för ett äldreboende
i alla fall.

Kyrkans Hus

Jag hinner inte åka långt förrän det är en ny folksamling. Kyrkans Hus är i framkant igen. Här kan man köpa palt. De har en stor kittel med en gasolvärmare under. Fiffigt att man får äta palten på brädbitar och använda isdubbar som gaffel. Jag klagar på att det bara finns Lätta till palten vill jag ha Bregott i stället. Birgitta Nordin lovar att de ska inhandla Bregott till nästa tillfälle.
Håkan Udd delar ut en ny sorts oblat för provsmakning. Denna nya oblat är kryddad med oregano. Den smakar ingenting och jag efterlyser en skvätt vin. Då får du komma på söndag blir jag upplyst om. Jag ser att det är en ”still-going-strong-kör” som förbereder ett framförande. Kyrkan i Grundsunda har
verkligen lämnat kyrkorummet och kommit ut bland folket. De utför ett
hedersamt arbete på många olika områden.

Isskulpturer

Efter några meter är det är stopp igen. Här har kommunen klämt ihop snö till kuber 2 gånger 2 meter och cirka 2 meter höga. Här håller folk på att göra snöskulpturer. Vid den första kuben jobbar Gösta Edlund och han har lejt in Dick Gidlöf och de har gett sig på att avbilda en Saab v4 från 1968. Kenneth Norberg står några meter bort och avger hörbara synpunkter på tillverkningen.
Han säger bland annat att lysa fram var rund, 69 blev dom rektangulära.

Framtidsgruppen

Fortsätter den fria åkningen och nu är det en folksamling igen. Framtidsgruppen
informerar om att de söker frivilliga till att arbeta för att ett äldreboende skall byggas i Husum. De ställer som krav att man skall vara politisk obunden. Anette Eglund och Mia Gidlöf fotograferar hela tiden och de verkar brinna för en utveckling av Husum. Jag hör att flera personer i publiken säga ”de gå inte, vi vet ju att i fullmäktige ä det bara skälma”.
Anette pratar högljutt i telefon och jag hör hur hon tappar luften, ”vad säger du
ska de fylla igen Aggösundsvika för att bygga en golfbana”. Hon är högröd i ansiktet av känslosvallningar.

Pingstkyrkan

Nu hör jag musik det låter som ett dragspel. Men vad är detta. Nu ser jag att det är Dennis från Pingstkyrkan som spelar och han har duktiga sångare med sig. Christina Edlund tycks vara ledarinna. Psalmtoppen har han valt att kalla dagens
ämne. Man får rösta på den psalm man tycker bäst om och jag väljer ”Afton på Solvik” och utan att blinka spelar han den låten med känsla och inlevelse. Helt rätt dessutom trots att det inte är en psalm.
Det stora dragplåstret i väckelsen idag är ”Minns du sången”. Det är ett väldigt uppskattat arrangemang. Det sägs att nästan hela Husum deltar i dessa höjdarkvällar. Det går ut på att man får sjunga tillsammans och har möjlighet att önska den sång man vill sjunga. Till detta finns ett antal musiker som kompar taktfast. Fikat lär vara billigt och uppskattat och kan man gå runt och mingla med folk som på Café Opera men med den skillnaden att det är drogfritt.

Grundsunda kommun

Nu börjar det kännas i fötterna. Hur långt är det kvar? Finns det någonstans att sitta. Man kan ju inte sätta sig i snödrivan, det skulle kännas som ett nederlag särskilt när man vet att hustrun är ute på andra varvet. Jag fortsätter och åker i lugn takt, solen värmer i ryggen. Vissa åker väldigt fort och har händerna på ryggen, med långa skär. Jag ser att dessa storfräsare har förlängt skridskorna genom att svetsa på medarna så att de blir dubbelt så långa jämfört med mina 60-tals dojor. Det börjar bli trångt på banan. Kommunen måste nog bredda banan till nästa helg. Detta initiativ av kommunen är helt suveränt. Men hur i fridens namn har kommunen fått fram pengar till allt detta. Nu förstår jag. Grundsunda har lämnat storkommunen och återgått till att vara en egen kommun. Det var ett smart drag. Nu får Grundsunda ett utjämningsbidrag från bl.a Järfälla kommun som vida överstiger Ö-viks budget. Kanske morsan får flytta hem till ett nytt fräscht äldreboende ändå.

Ilskna pimplare

Efter några skär börjar det bli flövatten på isen och jag undrar varför. Hoppsan här har två pimpelfiskare borrat hål mitt i banan. Det är Kent Eriksson och Hilbert Häggström som fiskar. Jag påpekar för dessa herrar att detta tilltag
inte uppskattas av den skridskoåkande skaran. Herrarna kontrar med att påstå att de har fiskat här sedan 1959 och det tänker de fortsätta med. De var ord och inga visor det. De säger också i ett klagande tonfall att skridskorna skrämmer fisken.

Fikapaus

När jag närmar mig den där udden där det finns en grillplats ser jag hustrun. Hon vinkar och hon har lagt beslag på den enda sittplats som finns runt sjön. Där sitter hon med ryggsäcken och kaffe i termosen, två skivor av Nynäslimpa, med bredbar leverpastej och skivad saltgurka samt Ballerinakex inlindade i hushållspapper. Vi avslutar denna härliga friluftsdag på Degersjön med en tacksamhetens tanke till de som gjort det möjligt att åka skridskor. Tänk vad lite kan betyda mycket.

När vi åker mot badplatsen är det full verksamhet i badtunnorna och bastun är igång. De säljs bingolotter och folk grillar korv och har det gemytligt.

I nattens drömmar kan man få vara med om mycket. /Lennart Teglund