Publicerat 2006-04-10

Idag kollade jag upp en som gör samhällstjänst i 50 timmar vid en slalombacke i inlandet. Torsten heter hans kontaktman vid slalombacken. Denna pojke född 84 har gått verkstadsutbildning vid Liljaskolan i Vännäs. De gossar som går där har en speciell klädstil och alla tycks ha ett brinnande intresse för bilar och skotrar. De är sällan rena om händerna efter all mekning med sina bilar.

Pojken är dömd för grovt rattfylleri och i yttrandet beskrivs hans alkoholvanor av frivårdsinspektör. ”Han dricker cirka 10 starköl ungefär två gånger i månaden. Han upplever ej att han brukar kliva över moraliska och etiska gränser eller hamna i problem när han druckit.” Man kan ställa sig frågan hur då rattfylleriet har kunnat inträffa.

Denna pojke är en trevlig prick som arbetar inom verkstadsindustrin och de kläder han har på jobbet använder han också under fritiden och därmed också under verkställandet av samhällstjänst. Inköp av kläder prioriteras inte. Först skall bilen utrustas, som är en Volvo, kanske en 91:as 740 som är sänk genom ombyggnad av fjäderpaketen, det sitter alla tillbehör som finns att köpa på bilen, kjolar, strips, svarta tonade rutor och en tygtärning hänger i backspegeln. Pengarna räcker bara till bilen och inget annat är viktigare. Nu har han tappat körkortet och utrustningsivern har ändrat till att omfatta skotern. Nu går alla pengar till skotern. Vanligtvis brukar skotern kräva reparationer efter varje liten utflykt.
.
Pricken har svarta jeans, de är väldigt smala i benen och de är trädda som korvskinn över de slitna bootsen. Jeansen är synbart blanka på framsidan av låren. Jackan är mörkblå i något blankt tyg och innanför en T-shirt som är väldigt, väldigt ”vid” i halsen och den var tidigare vit. Högt upp sitter en keps märkt STP. Han ser ut som ett utropstecken.

Pricken började samhällstjänst första helgen i februari vid slalombacken. Lördagar och Söndagar mellan 09.30 – 13.00 var hans arbetstider. När han gjorde samhällstjänst första helgen kom han i de kläder som han även har på verkstan. Med bootsen, de svarta jeansen, barhuvad och självklart inget på händerna, Denna mundering är inte särskilt lämpligt i en slalombacke. Kylan trängde fort igenom bootsens tunna sulor och öronen rödfärgades av den stränga kylan.
Andra helgen kom han inte!

Han ringde på måndag till mig och sa att han inte kunde ta sig till slalombacken när han saknade körkort. Jag sa då till honom att det behöver han inte bekymra sig för. Han behöver inte fara dit några fler gånger. Jag kommer att informerar åklagaren att du inte kan göra samhällstjänst pga avsaknad av körkort. Jag berättade vidare för pricken att domstolen redan bestämt att fängelsestraffet ska bli 1 månad och att han kommer att ”åka in” innan skoterföret har töat bort. Det blev tyst i telefon en stund och då kom han plösligt på, att han kunde fråga en prickkompis, som har körkort som ännu ej är indraget, om han kan skjutsa honom. Jag berömde honom för hans kreativitet och vi kom överens om att han hädanefter infinner sig före 09.30 varje lördag och söndag vid slalombacken fram till den 28 mars.

Idag ringer jag till pricken. Jag vet att han gjort samhällstjänsten klart och jag frågar hur det gått. Genast säger han att han nog har någon timme kvar att göra. Det har hänt vid något tillfälle att Torsten skickat hem honom 10 minuter för tidigt när det varit lugnt. Han framhärdar att han vill göra mera timmar. Jag avslutar samtalet och ber att få återkomma efter ny kontakt med Torsten.
Jag ringer Torsten igen och berättar prickens uppfattning. Torsten skrattar och berättar att han gjort många timmar för mycket redan. Anledningen till att han vill göra flera timmar är att han blivit ”över öronen” förälskad i en flicka som arbetar i backen. Förälskelsen är besvarad och det ser mycket trevligt ut säger Torsten. Han berättar vidare att det för några helger sedan kunde märkas att pricken besökt Dressman eller någon annan affär. ”Droppen” var när han förra helgen kom i en ny jacka. Då förstod Torsten att det är allvar. Självklart får han komma och göra flera timmar säger Torsten som blir märkbart upprymd över att hans misstankar om kärlek blivit besannade.
Jag informerar Torsten om att från vår sida är samhällstjänsten slutförd den 28/3 klockan 14.00.

Jag ringer pricken och informerar om att samhällstjänsten är slutförd men att Torsten gärna ser att han kommer även till helgen. Han säger då att han redan bestämt att han ska jobba till helgen, prickkompisen har fortfarande körkortet kvar så det är inga problem med transporten. Det finns gott hopp för de som gått Liljaskolan.

Namn och orter är ändrade i denna berättelse/ Lennart Teglund