Publicerat 2012-10-15

Laura Jonsson, Emmy Olsson, Elisabeth Backlund, Ulla-Britt Arnlund, Marianne Strömberg och Vivianne Wallin.

Laura Jonsson, Emmy Olsson, Elisabeth Backlund, Ulla-Britt Arnlund, Marianne Strömberg och Vivianne Wallin.

PRO-möte den 11 okt

PRO är en organisation som inte bara klagar. De ordnar också en hel roligheter för sina medlemmar. I Husum verkar PRO ha lyckats få till en ny gemenskap för de som gått i pension. De anordnar resor, studiecirklar m. m. och de har så trevligt att man kan bli avundsjuk.

I onsdags smet jag in till PRO mötet på Husumgården och lyckades få var kvar hela mötet. Jag blev t.o.m. bjuden på kaffe och en god smörgås därtill.
Ordföranden Mats Östman skötte mötesförhandligarna på ett föredömligt kort sätt. Finns det något värre än långa möten där folk surrar hur länge som helst.

Efter mötet framträdde Bengt- Christers från Härnösand. Bengt Nilsson sjöng och spelade gitarr och Christer Bylund spelade synth. De var mycket bra och de hade lyckats få till en repertoar som jag tror alla tyckte om. De hade delat ut sånghäften där texterna fanns till alla sångerna. Vem som helst fick sjunga med.
De framförde, Ljus och värme, Familjelyckan, Sju ensamma kvällar, Små nära ting, Vindens melodi, Ljuvliga ungdom, Maskros och Tjärdoft, Inga stora bevingade ord,m.m. Sedan blev det fika med goda smörgåsar och lotteridragning.

Därefter äntade Beng och Christer scenen igen och fortsatte att spela och sjunga.

Tolksevice

Det var helt fantastiskt att följa Maud Wiberg och Mona Vibergs tolkservice. Allt som sas kom upp per text på en stor dataskärm. De skrev ned det som sas blixtsnabbt. Helt oroligt hur de kunde skriva så snabbt och hålla allt i huvudet, imponerande !

Historia

Beng berättade en historia om en man som bor på Murbergsvägen i Härnösand. Denne man som idag är över 80 år arbetade som befäl vid KA 5 i Härnösand, Han var chef för ”sjukan” som låg inom regementsområdet. Där arbetade några sjuksköterskor och en läkare.
Murbergsmannen led av en svår hypokondri och han saknade förmåga att förstå när man drev eller ljög för honom. Han trodde på allt man sa.
Varje morgon satt en hop rekryter i väntrummet med olika sjukdomstillstånd. För det mesta var det ihop-diktade sjukdomar. Syftet med dessa sjukanmälningar var att slippa delta i det tråkiga och slitsamma militärlivet.
Murbergsmannen gick runt i väntrummet varje dag och förhörde sig om vilka sjukdomar varje person sökte för. Tillexp. när någon berättade att hans hjärta rusade och det gjorde ont vid ansträgningar sa Murbergsmannen att han också led av samma problem. Detta gällde alla sjukdomar utom benbrott. Han vidareutvecklade sin besvär vilket var till stor hjälp när rekryten skulle ljuga för läkaren. Väntrumsrekryten och Murbergsmannen blev såta vänner sedan de visat sig lida av precis samma sjukdom båda två. Snart var han vän med alla rekryter.

Mannen i fråga var kraftigt överviktig och en dag var det skidtävling för befälskåren. Han ställde sig på startlinjen med skidorna på trots sin övervikt. Han startade och efter 50 meter stannade han, tog av sig skidorna och vallade om. Publiken vek sig av skratt och hejaropen ekade mellan logementen. Han fortsatte tävlingen men kom hem sittande i en bandvagn.

En dag i våras satt Murbergsmannen utanför sitt hus och solade utan byxor och kalsonger, hela paketet var väl synligt för folk som gick förbi på gatan. Till slut kom en granne och stannade och frågade varför han satt och solade med naken underkropp. Då svarade Murbergsmannen att han i går solade utan skjorta och då blev han alldeles styv i nacken !

Lennart Teglund

Från Härnösand hade Bengt Nilsson, sång och gitarr och Christer Byström synth, kommit för att underhålla.<br /><br />

Från Härnösand hade Bengt Nilsson, sång och gitarr och Christer Byström synth, kommit för att underhålla.

Från Tolkcentralen i Härnösand: Maud Wiberg och Mona Vigren. (Gratisservice.)

Från Tolkcentralen i Härnösand: Maud Wiberg och Mona Vigren. (Gratisservice.)

”Kökspersonalen”: Anna-Lisa Hägglund, Berit Ni