Kasaviksbladet nov 2014

I fredagskväll hade vi nöjet att få närvara vid en musikafton på ärorika Husumgården som är en sagolik byggnad på alla sätt och vis.

nov 2014 029

Bandet från Umeå , Mickes Combo spelade upp med låtar som passar en övermogen publik. På dragspel Micke, på bas Arne, på gitarr Björn och Roffa Lind på trummor som är välkänd för alla musikintresserade sedan 50 – talet. De spelade Swing, dragspelsjazz och det var lätt att känna igen alla låtarna som dessutom var gladlynta och varierande. Deras prat mellan låtarna var dessutom underhållande.

Micke berättade också några historier och jag återger här en historia för er som inte var där. ” det var en förlossning på gång och barnmoskan kom in i rummet och frågade kvinnan, har slemproppen gått ? ja svarade kvinnan men han är bara ute för att parkera om bilen.”

nov 2014 031

I pausen serverades kaffe och en lyxigare variant av Orrviksmackan.

En trevlig kväll i musikens tecken i gott sällskap med uppklädda Husumbor. Ann Mari skötte värdskapet briljant och hon hade den bestämda uppfattningen att de som var hemma och hängde framför Tv:n fick faktiskt skylla sig själva.

nov 2014 028

Forntidsupplevelse

I samband med att jag betalade biljetterna till Monika Molander som satt i samma lucka som biobiljettförsäljningen skedde under 60-talet minns jag en trauatisk händelse under mina första tonåren. Ruth Spets var vän med min mamma besökte oss nästan dagligen. Ruth och hennes man Olle drev som bekant bioverksamheten på Husumgården. En dag när Ruth var hemma hos oss fikade vi tillsammans vid köksbordet. Därefter hittade mamma ett cigarettpaket märkt Boj under köksbordet. När jag kom hem frågade hon om det var mina cigaretter vilket jag blånekaden för trots att det var mina, eller rättare sagt var det Ulf Jansson som kommit över paketet inför sista Aprilfirandet på Udden. Mamma ringde då Ruth och frågade om det var hennes cigaretter och hon svarade ja, tydligen förstod hon situationen och ljög för att rädda mig.

nov 2014 026

Efter några dagar kom Ruth och frågade om jag ville ”riva biobiljetterna” på Husumgården Onsdags- och Söndagskvällar. Jag svarade ett rungade ja och därefter rev jag biobilljetter i 3-4 år framåt. Det var ingen nackdel för då fick jag se alla filmer gratis. Det var många olika filmer men jag minns med fö rnöjsam glädje. Kent Eriksson och jag gillade Clintnas filmer inte minst ”den onde, den gode, den fule.

Ibland var det det kärleksfilmer och jag kämpade med att inte avslöja att tårarna rann utmed kindbena. Det var svårt att hantera sina känslor under täcket på kvällen efter en kärleksfilm. Flickor var jag rädd för i tidigar tonåren men som tur var vände detta senare och jag kom att bli väldigt intresserad av det motsatta könet.

Jag är väldigt tacksam över Karl-Johan Melander som startade en danskurs på 60-talet. Vi var en 15-tal ungdomar som kom att delta i den kursen. Melander var verkligen duktig på att lära ut dansstegen och jag kunde inte förstå vart han lärt sig detta. Jag tyckte själv att att jag hade en viss fallenhet för takt och självförtroendet kom sakta smygande och till slut kunde jag dansa 1 2 3 ihop och vända i olika rotiationsriktningar. Jag kom sedermera att besöka ”Jonko” varje danskväll och dansstegen kom till slut att sitta som en ”smäck”. Efter en avsevärd tid och väntan kom kvällen då jag blev uppbjuden på damernas och det var sagolikt. Jag hade blivit godkänd som danspartner vilket var en stor händelse. Därefter började jag besöka Parken i Ö-vik och den kändes som att att jag var accepterad som en danshant individ och jag kunde utan stor vånda bjuda upp vem som helst i flickhavet. Med tiden stärktes självförtorendet och jag kunde tilltala en okänd flicka i pausen mellan låtarna. Ofta var det tafliga kommentarer men till slut kunde jag uppträda nästan normalt.

Dansbesökens geografiska områden utökades sedan jag fått körkort och köpt en WW för 1200 kronor på Mellbergs. Intresset kom att riktas mot Västerbotten, Gräsmyr, Rundvik, Nordmalings pullhus, och Umeå. Bensinen var billig och en danstur till Rundvik var inget att gruva sig för. Forsberg tog under kronan för en liter bensin så det var bara att gasa på. Sedan följde ett antal år i dansens tecken och till slut kom jag att dansa med en ung flicka i Rundvik. Hon gjorde mig fullständigt salig och hon var det vackraste jag sett och var rolig, sprallig och helt underbar. Hon hade svarta byxor med utställda ben och glänste utöver sanns och vett.

Jag uppmanar alla ungdomar att lära sig dansa. Det är en av dom bästa drog -och brottsförebyggande åtgärder som finns. Ni som arbetar med ungdomar i Husum, lär dom att dansa, omedelbart. Att hålla omkring en kille eller en flicka tillsammans med musik och utan sprit är en stor hjälp för att lindra undomens känslostormar.

Lennart Teglund

Nyheter

17.10.11
Nåt på gång?

Vi uppmanar er alla att fortsätta skicka in evenemang och händelser som pågår i hela Grundsunda. Det är helt kostnadsfritt att lägga upp i vår evenemangskalender! Varmt välkommen med ett mejl till info@gfg.se  


17.09.05
Sammanställning av Framtidskväll

Hej allihop! Här kommer nu den sammanställnings som är gjord efter senaste framtidskvällen, som ägde rum den 24 april 2017 på Husumgården, Husum. Om ni har några frågor eller funderingar hänvisar vi till ordförande Daniel Forsberg på tel. 073 – … Läs mer


17.07.07
HUSUM IF 100 ÅR!

Husum IF Fyller 100 år! Det firar dem med en stor och trevlig dag för hela familjen!


17.05.29
Second Hand Korskyrkan öppet hela sommaren!

Second Hand Korskyrkan meddelar att de har öppet hela sommaren under lördagarna, mellan 10.00 – 13.00. Second Hand Shop och servering. Varmt välkomna!


17.05.29
Vinnare av fiskegissning på Husumdagen

Totala vikten på de fyra regnbågarna var 10 kg, 6hg och 40g. Största fisken vann Filip Ringlöv Näst största fisken vann Olle Sjöström Tredje största fisken vann Anders Ringlöv Den minsta fisken vann Jörgen Persson   Bilden: Vinnarna blev från … Läs mer