Publicerat 2013-02-18

Kasaviksbladet 1 2013

Jag umgås med kvinnor som ännu inte gått i pension men de har endast några år kvar. Själv är jag pensionär och jag tycker det är väldigt intressant att höra på dessa ännu inte pensionerade om deras fantasier och drömmar.

Jag hör hur de fantiserar och säger ”nu är det snart dags för att förverkliga sina drömmar” herregud, nu ska vi verkligen göra det vi vill. Vi ska resa, när vi vill, vi ska fara och bo flera månader i Mellaneuropa – Spanien- Frankrike – Italien. Softa, mysa, sola, bada och åka dit näsan pekar. Lämna alla förpliktelser, dricka vin morgon middag och kväll. Gå ut och roa sig närhelst det pockar på i underlivet. Bara ha så roligt som vi bara kan.

Jag har hört om maträtter som ska inmundigas bestående av mosarella, pesto, exotiska frukter parmaskinka. Hur billigt kommer det att bli att äta och bo på dessa badorter. Kan man verkligen hyra lägenhet och bo för nästan igenting? Jag bara undrar. Jag hör när de berättat att nu är det slut på att slita och släpa och nu äntligen skall vi ägna tid, pengar och kraft på att tillfredställa våra egna behov. Nu jäklar får det vara slut på att vara snål och passa upp.

Inför det nya året 2013 vill jag karska upp mig en smula och berätta hur jag tycker att ett behagligt och njutbart liv ska framlevas. Det är inte roligt att gå ut på lokal, dans, eller andra engagemang längre för man känner sig oftast vara fel ute. Alla är yngre och passar så bra i sina kläder som sitter så snyggt. Jag har en klubb-bläser med blanka knappar och vitskjorta och slips, fel , fel ,fel. Skor inköpt 1981. fel, fel, fel, och alltid kommer tankarna ”vad gör jag här, hur kunde jag vara så korkad att tro att jag skulle trivas här”.

De äldre damerna har säkert sprungit på stans affärer i jakt efter nya kläder. De har svettas i provhytterna och tagit av och på åtskilliga gånger och nästan alltid är det nåt fel. För snävt, för ungdomligt, inte tillräckligt fint, för dyrt och självförtroendet förminskas inför varje provhytt. Det är inte heller lätt för kvinnor att ”stråla” i en miljö där de inte passar.

Nej, nu får det vara nog och inför 2013 ska vi bejaka helt nya saker i livet som är berikande och hållbara. Nu ska vi njuta och detta kan vi endast göra på ett sätt, nämligen genom att vara hemma. Har man dessutom en Tv apparat och vinylskivor så är lyckan fullständig. Det är ju så fruktansvärt bra på Tv nästan jämt. Har man den förmågan att sitta framför Tv:n så berikar man sitt liv oerhört. Ju mer du ser på Tv ju bättre blir det och man slipper beblanda sig med ytliga sprättar på stans olika restauranger och tillställningar. Livskvaliten kommer att öka på ett dramatiskt sätt om vi kan återvända till att vara hemma, se på Tv, laga mat, har socka på föttren och dricka kaffe i lugn och ro.

2013 är det år då det är dags för att återvända till de maträtter vi är uppväxta med. Långkok, kalvdans, strömming, äta pären och fläsk, korv och raka makaroner ta en eller flera pilsner och kanske rent av supa till då och då.

Vår Kokbok som gick i tryck 1949 är den receptbok som endast ska finnas tillgängligt i våra kök. Salt, vit och svartpeppar räcker långt.

Vi ska också gå i skogen mera, göra upp eldar och ha tjocka ylletröjor och stövlar. Sluta köpa nya kläder, vi ska bara använda det vi har. Till slut blir dom ju moderna igen. Fågelskådning är ett underskattat nöje. Man kan sitta länge och titta på dessa varelser hur dom flyger och jobbar för att föröka sig och skaffar sin mat utan att besöka Ica och det kostar ingenting.

En person som förstått nöjet med fåglar är som bekant Ulander som till och med vinterbadar i sina stävande att få se på fjäderfän i sina rätta element.

Meta tillhör också framtiden vilket är oerhört rogivande och avstressande. Denna sysselsättning är som medicin för hjärtat och dess kranskärl och matsmältningsorganen gillar det också. Om man också får fisk blir det också en ekonomisk vinning som man inte bör förakta vilket Ove Nilsson kan bekräfta.

Ä hemma men gå också på möten och tillställningar där du känner dig ”hemma”. Lova dig själv att aldrig gå på något du inte vill innerst inne.

Lennart Teglund