Publicerat 2011-08-09

Onsdagskväll samlades vi vid ”Rankes” och körde i gemensam trupp längst den vackra Lakamarksvägen. Målet var Godsta Gård i Godmarkstrand.

Godsta gård i Godmarkstrand är verkligen en upplevelse. Det är som att komma till en bondgård på 50-talet. Vackra rena kor går runt och glor med sina stora ögon, fåren bräker, tuppar av alla de raser spatserade omkring och hönor prickade runt gården. Tupparna välbekanta ljuvliga galande inramade idyllen. Det är väldigt rent och snyggt runt gården. Allt är i toppskick. Ann Christine och Åke Holmlund som driver gården tillsammans var oerhört varma och trevliga människor.

Paret Holmlund producerar bl.a ekologiskt kött som innebär förenklat att fodret de ger djuren är fritt från tillsatser och gifter. Djuren får vistas ute och äta av grödan när de vill. Jag såg inga taggtråd varför de kan gå vart dom vill och mumsa på grödan.

Ann Christine hade inför vår ankomst bakat en jordgubbstårta utan grädde. Se bifogad bild. Sockerkakan lyste starkt gul. Jag tänkte att detta är en sockerkaka gjord av curry.

Dum som jag är frågade jag och fick veta
Det är så att hönorna i Godmarkstrand värper ägg med helt andra kvaliteter än de ägg man köper i affärerna. Godmarkstrandsäggen gulor avger ett mycket hälsosamt ämne som färgar sockerkakan gul. Jag kände en tydlig skillnad på smaken på sockerkakan. Den var betydligt godare än vad man är van vid.

När vi sitter där får vi besök av grannen Bernt Åström som berättar att han också producerar dessa fantastiska ägg. Han säljer en del till speciellt utvalda kunder. Han sa att det var hans hobbyverksamhet.

Därutöver hade vi en mycket uppskattad musikunderhållning. Vi började och avslutade med låten ”Jag har bott vid en landsväg”.

Strul
Det är märkligt att folk som skall delta inte ser till i förväg att mopederna är i körbart skick. Till.ex stannade en Monark från 1963 redan efter några kilometer. Explosionerna i cylinderkammaren upphörde. Många råd gavs till detta, pärla, kondensatorn kaputt, förgasaren tät, tändningsfel alla tänkbara orsaker behandlas och helt plötsligt startade den igen. Efter några kilometer dog han igen men efter 3 – 4 stopp lyckades vi komma fram allihop.

Samma motorstopp hände även på hemvägen men med det tillägget att även kedjedrevet på motorn lossnade på denna olycksaliga Monark. Mopeddoktorn Åke Nordin hade lyckligtvis en skiftnyckel och skruvmejsel med sig i packningen. Snart satt framdrevet där och vi kunde fortsätta hemåt. Vi kom hem alla helskinnade men med ”hörrven”i kroppen.

Godsta Gård
Denna lantliga idyll med frigående djur i samklang med människor är ett utmärkt utflyktsmål för barnfamiljen. Det är ingen djurpark utan lantbruk med djur i sitt rätta element utan taggtråd. Om man vill besöka gården bör man ringa och boka,

Mopedknutten

Lennart Teglund