Publicerat 2009-04-06

På fredagskväll var vi på Folket Hus och Äpplet för att dansa till dansbandskampens vinnare Lars Kristerz.

Vi skulle först till Ersboda och gästa Vera Hållander och Bosse Danielsson från Holma. Vi var bjuda till klockan sex varför vi redan vid fyra tiden började prova kläder. Hustrun provade 7 – 8 toppar men ingen passade. Någon bedömdes vara för fin och prålig, en annan var för brun, ytterligare en passade inte in på årstiden, den var för vintrig samtidigt som den inte fick vara alltför vårlik. Till slut sa hon att hon måste fara ner på Strömpilen en sväng för att köpa en vinflaska. Hon jäktade iväg och kom hem efter en timme bärandes en kasse. Där låg en ny topp som var passande för årstiden. Någon vinflaska hade hon inte köpt. Vi får ta en från skåpet sa hon.

Middag
Klockan sex kom den sistfödde av våra söner och hämtade oss och vi lyckades hitta adressen ganska fort. När vi kom in i parets villa var det förberett för en middag modell finare. Färgglada drinkar radades upp, softmusik ljöd från en Lap Top som tydligen hade direktkontakt med all musik som produceras i värden. Det var bara att säga till vad man vill höra.
Det fanns chips som jag aldrig sett tidigare, det var små tunnbrödsbitar som var glaserade i ugnen med parmesanost. Det var väldigt gott som tilltugg i samband med alkohol. Förrätten var någon slags löjromspaj som liknade en bakelse. Det fanns nog också rödlök och annat joks i den.

Biljetter
Vi hade gjort upp med Birgitta att hon skulle vara på Folkets Hus prick klockan 19.45 för att köpa biljetter till oss alla. Mitt under middagen ringer hon och säger att man får inte köpa biljetter annat än till sig själv och man får heller inte gå ut när man köpt biljetten. Vi blev också upplysta om att det var lång kö ut på gatan. Vi blev väldigt upprörda över den informationen. ” Vad i helv…har de inte upplyst om detta i annonseringen” Någon sa något om en AK 4.
Därmed blev vi tvingade att avbryta middagen och fara iväg för att få tag i biljetter. Som tur var fanns det en person i huset som kunde köra bil. Hon bodde i Vindeln men härstammade från Tärna och hette Solveig.

När vi fått våra biljetter låtsades vi gå in i lokalen för att hänga av oss ytterkläderna. Då gjorde vi en undanmanöver genom att gå in på Teatercaféet. Där fick vi en stämpel på handen och då kunde vi gå ut och åka tillbaka till Ersboda och fortsätta middagen. Det var slugt gjort.

Orkestern skulle inte börja spela föränn 21.30 så det passade bra att åka iväg och slippa sitta där och vänta. Jag kan berätta att huvudrätten bestod av renfile av bästa kvalité och smak.

Äpplet
Vid 22 tiden landade vi på Äpplet igen och lokalen var beströdd med 900 glada individer och så kom vi dessutom. Det kändes bra och vi flockades runt baren för att känna av stämningen innan vi körde gång med dansandet. Ganska snart hade sällskapet skingrats, de danssugna intog dansgolvet där de tillbringade hela kvällen trots att de klagade på ont i föttren.

Jag noterade att Lars Kristerz var mycket uppskattade av danspubliken som viftade och hojtade åt dem. Det fanns också ett 10-tal personer som stod hela kvällen framför scenen och tittade på sina idoler.

Förutom scenkostymerna är de speciella för att de använder bra gamla Hagströmsgrejer från 70-talet.. De skröt om en gitarrplanka från 1961 men de lyckades inte göra några storverk med den heller.

Jag är ingen expert men enligt min uppfattning ligger bandet ett snäpp över ett amatörband som spelat upp till dans i Treklövern, Eldsmark. De kör med två orglar som lägger en ljudmatta som kväver både rytm och sväng. De är dock entusiasmerande, roliga, energiska och har förmågan att pricka in omtyckta danslåtar. Med dessa egenskaper kan man tydligen komma långt. Skulle något annat dansband spela så gamla låtar som Lars Kristerz gör (typ regniga natt) skulle nog danspubliken börja bua. Lars Kristerz däremot spelar på nostalgikänslor och det tycks fungera. Tack vare bandets förmåga att sprida glädje måste jag erkänna att jag gärna deltar igen om Lars Kristerz spelar upp till dans.

Det är alltid roligt att vara på Äpplet men det är lika roligt att komma hem. Särskilt när Birgitta skjutsar oss ända fram till ytterdörren. Vi kom i säng 03.05.

Lennart Teglund