Lennart Teglund                    Publicerat 2014-03-09

Jag har en kamrat från Husumtrakten som körde söderut och stannade för att tanka vid OK i Ärlandsbro. Till pumpen bredvid kom en man som bedömdes vara i 90 års-åldern, i en Volvo 145:a från tidigt 80-tal.

 

Bilen var mörkblå med en röd vänsterdörr och en gul backlucka. Mannen parkerade med tanklocket på fel sida. Han försökte få slangen att räcka men det gick inte. Min kamrat avbröt sin tankning och gick för att hjälpa Volvoägaren. Han satte sig i mannens bil och körde den på rätt sida och hjälpe till med tankningen.

Min kamrat som är aningen disträ hoppade in i sin bil för flytta den innan betalningen. Problemet var dock att pumphandtaget satt fast i påfyllnadshålet. Handtaget lossnade från slangen och gjorde en buckla på bilen och sedan flög det vidare i luften och hamnade på en kvinnas fot som kom med sin motorcykel för att tanka.

OK krävde ersättning för förstörd egendom och min kamrat fick punga ut 8 000 kronor i självrisk och för lagning av bucklan.

Detta hände för cirka ett år sedan och för några veckor sedan skulle kamraten åter igen åka söderut. Han stannade på samma OK mack i Ärlandbro och tankade. När tankningen var klar upptäckte han till sin fasa att han hade ingen plånbok med sig. Det kändes gruvsamt för honom att gå in på macken och berätta detta.

Till slut stövlade han in och sa till killen i kassan som det var och frågade hur de skulle lösa detta. Kan du skriva upp det ? Ja, ingen fara sa killen, jag känner igen dig, du är mannen med slangen, med ett leende på läpparna.

När kamraten kör ut på E-fyran igen tar han vänster och kör hem och hämtar börsen och efter nån timme kliver han åter igen in på macken i Älandsbro och gör sig skuldfri. Över 20 mil blev den omvägen.

Jag frågade kamraten varför han tankar just i Ärlandsbro och fick ett korthugget svar, Korvkiosken. En sann berättelse från verkligheten när det är stressigt. I vanliga fall brukar dock hjälpsamhet alltid vara av godo även för den som hjälper sett över tiden.

Lennart Teglund