Publicerat 2009-08-31

 

Jag försöker besöka de arrangemang som anordnas i Husumtrakten på somrarna och så har jag gjort under många år. Jag anser mig ha en ganska god kännedom om det som händer och jag skall här göra en summering och ha några synpunkter.

 

Sjöboa
Sjöboa är det bästa arrangemanget. Där har de lyckats få igång en väl fungerande tillställning och de bjuder alltid mycket bra musiker. Särskilt i år var det ett väldigt bra band. Där är det också mysigt, trångt och bra publik. Närheten till båtarna och havet gör att man känner sig hemtam och vill man köpa sig en korv eller en öl är det fritt fram. Trots att det förekommer alkohol är det inget bråk eller något annat otrevligt som sker. Ungdomar och pensionärer umgås, samsas och har det trevligt på den lilla dansytan som står till buds.

Båtklubben är bäst i Husum att anordna en trevlig mötesplats. Varför inte ha ytterligare en pubkväll i samband med båtupptagningen ?
Ungdomarnas suveräna initiativ med café i Sjöboa bör uppmuntras genom att du går dit och kostar på dig att fika. Jag har varit där tre gånger i sommar men tyvärr så var jag ensam gäst där. Jag hälsar och hurrar till E-skiftet på M-real som förlagt en arbetsträff där i syfte att stödja ungdomarna.

Skagendagen, Skeppsmalendagen och Ultrådagen
I den samlingen är Ultrådagen den i särklass bäst anordnade tillställningen. Där inleder kyrkan med Guds ord i kombination av olika sång och musikinslag. Kantor Göran Lundberg svettas för att hålla reda på alla körer. Det är Kyrkokören, Pensionärskören, Hoppets Horisont, Sångfåglarna, Tonårskören, Oldboys Singers, Ungdomskören och en rad av solister. I år kom jag för sent (jag åkte moped för att slippa parkeringsavgiften) till Kyrkans inslag så jag missade vilken kör som för dagen uppträdde. Körsång är väldigt bra för människokroppen och psyket. Min fru sjunger i Björkstakören och jag märker hur bra hon mår i samklang med körmedlemmarna i en rivig låt eller visa.

Ultrådagen har allt man kan begära och mer därtill. Ove och Margareta säljer rökt fisk av bästa sort, pärkungen säljer pären och Engström saluför surströmming. Även tunnbröd och annat ätbart finns i stånden.
Det finns hemslöjdsalster, loppis, kläder, korv, fika ja allt finns i en saligt blandning med den skillnaden från andra tillsällningar att det inte finns något ”krafs”. Allt som finns på Ultrådagen är av kvalité och det är detta som gör att Ultrå tilldelas fem solar.

Under marknadsförsäljningen spelade och sjöng Gösta Rödin tillsammans med Göran Lundberg under trevliga former. Detta ökade mysfaktorn i solskenet i den lummiga miljön invid Ultråbäcken. Det finns inget mer att önska än att Ultrådagen får vara intakt i många år framöver.

Det kändes deprimerande att uppleva och se att Ove Nilsson redan haft råd att köpa den båtmotor jag själv vill ha. Hans båt låg förtöjd i Ultråbäcken.
Motorn drar ingen bensin och Ove berättade att han på sju liter kör fyra resor t.o.r. Husum- Granön. Insprutare ! Jag förslog till hustrun att vi skulle dela på kostnaden för en ny motor men hon började genast prata om det akuta behovet av en köksrenovering.

Minns du sången i Aggösundet
I år var första gången jag bevistade hela samarrangemang med Pingstkyrkan och Aggösundets- och Kasavikens intresseförening. Där serverades gott fika och folk var väldigt angelägna om att köpa lotter. Jag vet inte om det var priserna som hägrade eller en vilja att bidra med en slant till Kyrkans ungdomsverksamhet. Jag hörde att sångstunden gav en bra slant till ungdomsverksamheten vilket var ett av syftena med sammankomsten.

Angående sångerna tar jag mig friheten att tycka till en smula. Gemene man har väl den uppfattningen att Pingstkyrkan har en liberalare inställning än andra kyrkor till att använda modern musik i sin väckelse. Så tycks inte vara fallet i Minns du sången. De sångare och musiker som framträdde var hur duktiga som helst musikaliskt men enligt min uppfattning sjöng de och spelade för folk som är 90 år och därutöver men tyvärr fanns det inte någon sådan i publiken.

Jag vet att de absolut flesta tyckte det var en lyckad tillställning på alla sätt och vis. Det tycker även jag men med den invändningen att många av sångerna var på tok för gamla.

Synpunkter på valet av sånger
Vi människor fungerar så att den musik som man kommer i kontakt med under den period i livet när man blir könsmogen, sitter kvar i huvudet livet ut. Vi som är över 60 år är uppvuxen med musik från 60-talet.Vi går igång på rock och inte ”du svarte zigenare”. En man berättade igår på radion att när han spelar på äldreboenden så önskar man numera musik som gränsar sig till hårdrock.

För att åskådliggöra detta ytterligare kan man ganska träffsäkert lista ut vilken musik olika åldersgrupper gillar. T.e.x. om en person är född 1945 räknar man 15 år framåt och då gillar den personen musik från 1960 och framåt med tonvikt på tidsperioden 1960 – 1970. Musiken man är i kontakt med vid första förälskelsen sitter också helgjutet. Självklart förändras musiksmaken individuellt under åren men det är mycket sällsynt att musiksmaken förändras bakåt i tiden så att den som är född 1945 börjar gilla 40-tals sånger.

Jag vill uppmana kantor Lundberg, musikcafet Träffpunkten, Pingstkyrkan och andra som sysslar med offentlig musik att riva alla notblad(kanske inte alla men väldigt många)och införskaffa noter till musik som är gångbar 2009. Vi i Sverige har en väldigt riklig sångskatt att ösa ur som handlar om kärlek, sommar och sol och vårt vackra land m.m. Vi har Lasse Berghagen, Robban, Vikingarna, schlager av alla dess sort. Som ni säker har märkt så börjar Allsång på Skansen att få en unken stämpel pga att Lotta Engbergs allsång har en betydligt fräschare inställning till lite modernare musik.

Jag spelar med i gubbrocken i Umeå. Vi är sex gubbar som spelade instrument när vi blev könsmogna på 60-talet och som idag har börjat igen. Vi spelar 4 timmar varje vecka i studiefrämjandets regi som studiecirkel och vi har fantastiskt rolig. Mustang Sally ni vet och andra låtar repas in. Tyvärr glömmer vi vad vi repat in inför varje spelning. Tre gitarrer, bas, trummor och synt. Fyra av gubbar sjunger. Jag nämner detta för att om möjligt inspirera tidigare musikanter i Husum att återuppstå. Om önskemål finns att få veta mera om gubbrocken så kan jag inkomma med en separat artikel om denna framgångssaga.


Salusand

Efter att ha druckit några vinglas en fredagskväll såg jag i ÖA att det var Pub i Salusand. Jag började ringa runt till folk för att få skjuts dit men ingen i närområdet var körduglig. Efter någon timme fick vi napp i Husum av en snäll person som körde oss både dit och hem.

I Salusand var det uppåt med musik och dans. Bandet bestod av en sångare med hockey- frilla och guldkedja och en person som spelade synt. Det kunde spela all slags musik och de skötte sig mycket bra. Folk önskade sig låtar och musikerna kunde dem alla. Folk dansade och det brann från en värmande öppen-spis intill dansgolvet. Det fanns allt att köpa där i matväg t.o.m. småkakor. En varm korv kostade endast 10 kronor. Där träffade jag bland annat Matti och Gun som har sin husvagn uppställd där och en dansant kvinna boende på Dombäcksön.

Aggösundet
Aggösundet är feststället nummer ett i kustbandet i Husumområdet. Där startar man med grillfest invid Sjöboa i början av sommaren och sedan fortsätter festerna som på ett radband. Den krönte drottningen af Aggösundet är Anita Hangvar. Hon är både driftig och färgstark och snygg. Hon är väldigt positiv, bjuder in folk och hon är alltid glad och trevlig mot alla och envar. Hon har en sällsynt förmåga att få folk att köpa lotter för att få in pengar till Aggösundets intresseförening i syfte att förbättra den gemensamma festplatsen. Hon har god hjälp av Lena Söderkvist som också är en eldsjäl i arbetet att få till stånd en trevlig gemenskap vid Aggösundets strand.

Efter grillfesten kommer kolbullefesten, minns du sången, strömmingsfesten, damlunchen ( som pågår i 8 – 10 timmar) sista grillfesten för sommaren och stugsistan. Den sista grillfesten pågick till 05.00.

Alla fester börjar med att alla deltagarna blir bjudna på en välkomstdrink med chips. Därefter håller Stig Liljebo ett tal med olika teman. Han är en mästare på att rimma, talen är alltid lyriska och anknyter till dagen festligheter och den sköna miljön invid havets strand. Han är också väldigt duktig på att ”rappa”.

De närvarande vid festligheterna är sommar- residens- ägarna i viken som består av folk från hela landet. De kommer varje år och familjerna utökas med barnbarn och vänner och bekanta. Närvaroskaran brukar ligga på 30 – 40 personer.

I år vid stugsistan hyrde Anita Hangvar Orrvikens dansbana på grund av regntunga skyar hotade. Där blev det trevligt med levande ljus och det kändes speciellt att vara tillbaka på dansbanan. Kasaviken utmärkte sig som vanligt, denna gång med en utställning av ekologisk konst. Utställningen rönte stor uppskattning och de tolv alstren studerades noggrant och fotoblixtarna smattrade likt ett fyrverkeri. Jubel och hurrarop uppstod för nytänkandet från Kasaviken.   
Orrviken

Jag skulle vilja ha en nyckel till Orrviken. Jag skulle då elda upp de gamla dassen, skräpet och göra snyggt. Jag skulle kunna nyttja stugan för att sälja konst eller fisk. Jag skulle kunna spela där eller ordna alkoholfria Pub kvällar. Jag skulle kunna ordna nätlagningskurser eller sitta och göra tändstickstavlor med Orrviken som motiv. Alternativt spela Alfapet. Jag skulle ordna allsångskvällar, metartävling, musikcafé, orientering med båt i mörker, grillkvällar eller annat skumt. Jag skulle också försöka övertala Åke Nordin att komma och berätta vem du är släkt med. Han vet allt om släktskap i Husumområdet. Han har berättat för mig vilka jag är släkt med och det är riktigt intressant.

Jag hoppas att samtliga fackmedlemmar förstår sitt eget bästa och ger mig full tillgång till danspalatset Orrviken. Jag kommer att fräscha upp stället med lite hjälp av närboende daglediga personer.

Jag tycks minnas att Bosse Nilssons blues band lovat spela där gratis om de fick förmånen att spela i Orrviken. Jag vet inte om man skall tillåta dem att beträda legendariska Orrviken.

Gitarristen Sören Sjöström har flyttat hem till Husum igen. Han kommer att spela klassisk musik i Orrviken. Han är visst högt studerad inom den klassiska musiken.

Jag vill också ta tillfället och berätta att Husumsonen Roger Jacobsson Disputerar den 11 september i Umeå. Han har bjudit in alla vi som gick i 7b i Husumskolan på 50-talet att närvara på festligheterna på kvällen. I inbjudan står det om mingel, fördrink, tilltugg, Västerbottensbuffe och hela baletten. Jag förstår egentligen inte vad han gjort men det handlar om Etnologi, med inriktning mot mediehistoria. Jag tror att det innebär att han förklarar vad som hände när boktryckarkonsten kom till Norrland men det kan vara nåt helt annat. Roger var inget ljushuvud i skolan precis. Det är imponerande vilken klassresa han gjort.


Lennart Teglund