Publicerat 2012-11-25

Lena Zakrisson går igenom dagens meny

Lena Zakrisson går igenom dagens meny

Herrarna i köket
I samband med ett besök vid GFG : s kontor fick jag träffa 12 män som går en matlagningskurs. Samtliga är pensionärer. Jag tänkte, är detta inte lite sent påtänkt och ”fjolligt” att lära sig att laga mat på ålders höst.

Efter att ha deltagit i kursen en stund började jag förstå att dessa kurser inte bara innehåller information om hur man tillagar mat. Informationen – lärandet innehåller så mycket mer. Bland annat informerade kursledaren Lena Zakrisson om vikten av att förebygga benskörhet och då är D- vitaminen en viktig faktor. Hon informerade i vilka födoämnen som stärker skelettet, fet fisk lär var bra och tomater ska man vräka i sig. De innehåller antioxidanter och de motverkar prostatacancer och demens. Jag var där cirka 15 minuter och hann lära mig en hel del. Hur mycket lärande sker då på tre terminer som kursen pågår.?

Lena berättade också att man kan tillaga bakad potatis i Mikrougnen. Stick hål på skalet och mickra i 10 minuter är det klart. I en vanlig ugn tar det 1 timme.

Matlagningskursen ingår i GFG:s stora projekt ( i samarbete med Ö-viks Folkhögskola) om hälsa och livskvalitet. Kursen ingår i blocket om sociala mötesplatser. D.v.s. i stället för att sitta hemma och titta på Tv så träffs daglediga i en gemenskap som är berikande, vilket i sin tur befrämjar en god hälsa. Det är aldrig bra att sitta hemma ensam och glo på tv. En social gemenskap är att betrakta som den bästa medicinen som inte finns att köpa på Apoteket. Om man dessutom är ute och ”tomgår” varje dag ökar möjligheterna för ett gott liv.

Jag har pratat med ett antal personer som deltar i GFG:s verksamhet och alla uppger att de i de olika verksamheterna hittat nya gemenskaper. De känner att de ”vuxit” som människa och att livet är roligare, och att de har lättare för att prata med människor numera. De tycker att de olika projekten har betytt väldigt mycket för Husum.

När hälsoprojektet startade utgick de ifrån vad Grundsundaseniorerna verkligen ville nämligen att ”vara frisk”, ” ha roligt” och att ”göra något meningsfullt”. Projektet verkar ha lyckats med den föresatsen . Nu väntar vi på boken som är under tryckpressarnas behandling.

Yvonne har tagit bilderna på gossarna som vetgirigt vill lära sig att tillaga nya maträtter samtidigt som de har väldigt roligt tillsammans.

Meny: Bakad potatis med olika röror till efterrätt fruktsorbeèr med olika gräddprodukter.

 

 

 

 

Bakad potatis med olika röror

Bakad potatis med olika röror

Hans-Olov Johansson tillagar Skagenröra

Hans-Olov Johansson tillagar Skagenröra

Ulf Nordin och Ingemar Fryklund med avocadoröra

Ulf Nordin och Ingemar Fryklund med avocadoröra

Roger Häggström och Bosse Forslund med äggröra

Roger Häggström och Bosse Forslund med äggröra

Lars Ulander och Hans-Olov Johansson presenterar sitt recept

Lars Ulander och Hans-Olov Johansson presenterar sitt recept

Dags för lunch

Dags för lunch