kasavika 2014 139

Kasaviksbladet

Jag gör ett försök att publicera några rader på GFG s nya hemsida. Det känns skakigt men vi får väl se om det fungerar.

Sommaren i Husumområdet ska härmed behandlas. I Kasaviken har fisket gått bra och vi har varit förskonade från inkräktare från Husum på vårt privata fiskeområde. Tydigen har folk fattat det nu. Eyvind Edlund är ett störningsmoment men vi har nu acepterat att han också bor i Kasaviken men på fel sida. I hans stuga har det hörts massvis av hammarslag och vi väntar nu på att bli inbjuden till någon slags invigning av resutatet av hammarslagen.

Sommaren begivenheter inleddes av Båtklubbens pubafton som är i det närmaste oslagbart. I baren härskade Styrbord och Barbord som vanligt och det är svårt att inte gilla dessa gossar. Orkestern ”Bara Vi” gjorde som vanligt en verkligen uppskattad spelning. De uppskattades särskilt mycket sedan de beredde en pensionär att spela två låtar med dem. Kaj Honkola ordnade detta och de förhöjde stämningen rejält.

Där träffade jag en kvinna som berättade att hon skrivit ut allt som jag skrivit på GFG och hon brukade läsa det det om och om igen. Jag vet inte om hon ljög men jag blev glad för denna uppskattning.

I år köpte jag en ny båtmotor, fyrtaktare, som har ”lyft ” tillvaron. Den har verkligen fått gå många resor i sommarens goa värme. Bl.a åkte vi till Bergön med matsäck och fika, där träffade vi bl.a Båtklubbens ordförande och Anders från Melins Plåt. De grillade rent kött, det såg ut som oxfile. Vi fick inte smaka !

Därefter besökte vi Ann Mari Holmberg och Assar Bergman i deras stuga. De satt och njöt av utsikten mot Holma, Äggskär och Bådan. Deras pool var som vanligt uppvärmd runt 25-30 grader. Deras utsikt över havet är oslagbart. Sedan besökte vi Holma men där sov dom så det var bara att vända hemåt. När vi kom till Kasaviken badades det för fullt och det var ett himla liv.

Vi har också varit många gånger på norrsidan Granön och solat ätit och tagit någon enstaka grogg. En kväll sammanstrålade vi med Rolf Nordström med fru från Göteborg för att åtnjuta surströmming. Den kvällen blev verkligen trevlig, beroende att Lena och Birgitta påträffade folk som inte tidigare hört deras otroliga ”skatt” av sånger och de tog stor plats. De sjöng bl.a psalmer på mål och schlager och ”Flickorna som jobbade på sillesalteri” Denna sång avslutades med textraden ” trasiga byxor, loppebitna lår och inte ett strå på fetta”. Saltlagen är som bekant frätande. Nu är vi inbjudna till Göteborg för att återupprepa sångerna för Nordströms bekanta. De lär bli ett 100 tal gäster som ska lyssna och äta surströmming.

Rolf hade lånat sin brors båt och timmen blev sen och han var verkligen orolig och rädd för att brosan ringt sjöräddningen. Jag hörde att de styrde sina cyklar hem från båtplatsen. Brodern var inte glad.

Gidböledagen

Vi besökte Gidböledagen i år och det denna tillställning var den bästa i Husumområdet under sommaren. Att en litet by kan samarbeta och åstadkomma en sådan komplett tillställning är verkligen imponerade. Man blir glad att se att utflyttade kommer tillbaka och ställer upp för sin hemby. Småskaligt, familjärt, trevligt och musikaliskt.

Det fanns försäljning av tunnbröd, matbröd(Matilda Söderlind), honung, barnkläder, pasta från Italien, loppis, hamburgare, korv, m.m. De hade ett antal levande gäddor i en vattenbalja som man kunde gissa vikten på. Den som vann fick ägg för ett års konsumtion av Bernt Åström enligt uppgift.

Bandet The Bucket Crew spelade med byns primadonna Rebecka Sjöberg som frontfigur. Bandet spelade verkligen all slags musik och det vore ohederligt att inte nämna Henrik Söderström, bördig från Husum. Jag bedömde honom som att vara stöttepelaren i bandet utan att för den skull förringa de andras insats.

Därefter intog den blandade kören GIDBÖLE SOUL SINGERS ruljansen. De var oväntat bra. Tänk att denna lilla ort har en egen sångkör. Jag blev tårögd. Kören träffas varannan söndag i hembyn för träning. Medlemmarna som inte bor i byn kommer hem och tränar, Kören har ikväll (tisdag) framträtt i Husum och de har flera åtagande framöver. En barnkör framträdde också som rev ner väldiga applåder.

Jag hoppas få återvända till Gidböledagen även nästa år och jag säger grattis till er för eran fina dag.

ORRVIKA (Blå Nagla)

Initiativet var mycket bra. Det tarvar mycket arbete från många att få till stånd en sådan aktivitet vilket är beundransvärt och detta måste uppskattas vilket jag gör.

Jag vill helst framstå som att förstå mig på kulturella arrangemang och konst och det som betraktas som finkultur. Tyvärr är det så att jag gillar dragspel, dansmusik, modern rockmusik typ Hurula, frälsningssånger och Snoddas. Det är så långt man komma från finkulturens värd och därför bör jag inte recensera dansgruppens framförande men Kasaviksbladet tar sig friheten att göra det ändå.

Egentligen förstod jag inte syftet med tillställningen. Var det en hyllning till arbetarna i fabriken, eller en svåruppnålig dansuppvisning till den eller de som förstår sig på dans på detta sätt. Jag har arbetat i fabriken i fem år och jag kände inget svårmod utan det var jäkligt roligt pga de personligheter som arbetade där. Bättre gemenskap mellan människor är nog svårt att hitta. Jag tror att de flesta som gått i pension ser tillbaka på sitt arbete i fabriken på ett positivt sätt, men att de känner en befrielse. Visserligen kunde arbetsmiljön vara väldigt dålig men gemenskapen mellan arbetskamraterna uppvägde nog detta. Varför inte uppmärksamma detta fenomen och dansa gitterbugg.

För mig är dans två steg och ihop med en kvinna i samklang med musikens takt. Om jag då lyckas få till det i takt uppstår en bra känsla i kroppen. Ofta får jag då en ömmande känsla för danspartnern. Hur kvinnan upplever det hela vet jag ingenting om men jag har dock blivit uppbjuden av damer flera gånger. Med kännedom om detta har jag väldigt stora svårigheter att uppskatta dansen i Orrvika.

Ljudet och musiken var mycket bra. Ibland kunde jag dock se fragment och känna att musiken var passande till dansstegen och viftandet med armarna.

Jag skulle väldigt gärna vilja ösa beröm över detta initiativ i Orrviken. Men nu måste jag tyvärr behandla det som jag tycker är väldigt besvärande för de som hade arrangerat tillställningen.

Hur tänker man eller har man ingenting tänkt när man planerar. Frågan är hur man kan tro att folk ska kunna orka med att vara i Orrvika från klockan 14.00 till 20.00 i ett svep. Folk avvek med starka hungerskänslor innan huvud aktrationen, Mac Plojs äntrat scenen. Det kändes väldigt pinsamt med tanke på att vissa i bandet åkt många mil för att spela i Orrviken som är ett kulturställe. Annonseringen och planeringen var tyvärr urusel. Om annonseringen och tidplanen skett på ett ”nykter” sätt skulle säkert dansbanan varit fullproppad med folk och Mac Plojs spelning skulle ha blivit den succé som arrangemanget förtjänat.

Varför inte ha avsatt Blå Nagel dansen på dagtid för folk med ”fin” kulturella intressen och kvällen (efter 20.00) för gruppen folk som gillar traditionell dans.

Som avslut på detta Kasaviksblad måste jag berätta att Åke Edberg köp en Camaro med cab, kontant.

Jag tar gärna emot kritik för min uppfattning om Orrviksdagen.

 

Lennart Teglund

Nyheter

18.05.24
Grundsunda Hembygdsförening på Husumdagen

HUSUMDAGEN 2018   Grundsunda Hembygdsförening har ÖPPET HUS i Sjödinsgårdens arbetarmuseum.   Kaffeservering Utst. gamla fotografier Robert Lindahl visar och spelar grammofon Hemslöjdslotteri Smederna Nina och Bosse smider med sin ässja. Utförsäljning till LÅGA loppispriser ALLT SKA BORT!     … Läs mer


18.05.24
Husumdagen och Varvsbroinvigning på lördag 10.00-16.00

Äntligen är det snart Husumdagen med Varvsbroinvigning. Gå man ur huset och ta del av den stora händelse vi har framför oss. ny GFG_Program_Turlista_GS2_2018_low


18.04.19
Anmäl dig till Husumdagen 2018!

Årets Husumdag blir den 26 Maj mellan kl 10.00-16.00 Fortfarande gäller det att föreningarna får visa upp sig och berätta vad dom gör, hur man blir medlem, vad det kostar m.m. Marknadsområdet blir nytt för i år, Torget i Husum, … Läs mer


18.03.19
Utgivningsplan för Grundsunda Tidning 2018

Klicka på länken ovan för att se utgivningsplanen för Grundsunda Tidning 2018   Grundsunda_tidning_2018_low[3884] utgivningsplan


18.03.14
Årsstämma GFG-Bygdsam

GFG-Bygdsam håller Årsstämma måndagen den 9/4 kl 18.00 på Husumgården. Ärenden enligt stadgarna. Bjuder på fika. Välkomna!