Kasaviksbladet

Kasaviksbladet   –   Statstjänstemannen

Statstjänstemannen är misstänkt för ett mindre allvarligt brott. Han kommer cyklandes till kontoret och han har cykelsadeln väldigt högt och en klädnypa på byxbenet för att inte fasta i kedjan. Han ägnar lång tid åt själva parkeringsritualen av cykeln.

Han börjar genast prata om hur kränkt han är över den befängda anklagelsen att han gjort sig skyldig till en brottslig gärning. Han är övertygad om att när rättsväsendet får klart för sig vem han är kommer de att lägga ned åtalet.

Han börjar nu berätta om jobbet. Hur plikttrogen han är, inga sjukdagar, aldrig varit borta från jobbet, inga sjukdagar igen, vilka ansvarsområden som bara han har ansvar för, han pratar och upprepar. Till slut säger utredaren att det kanske är bäst att jag ställer frågor och skriver ned svaren. Sedan kan vi gemensamt gå igenom livssituationen och se vad som kan passa tingsrättens behov. Då börjar han berätta att han varit aktiv inom facket i 12 år och inom detta förtroendeuppdrag gjorde han sig känd som väldigt ordningsam.

Var kommer du i från ? Då tittar han ned och blir gråtmild och säger att han har haft en svår uppväxt i Fredrika men det har ändå gått bra för honom. Sedan återgår han till att berätta om sitt arbete och att under 80 talet ansvarade han för att inskola alla nyanställda och att han gjorde introduktionsplaner anpassade efter individens behov.

Hade du syskon? Ja sju stycken och då passar han på att berätta var de bor, vad de arbetar med, att ett syskonbarn arbetar i Bryssel, att det gått bra för alla syskon trots deras besvärliga uppväxt. Vilka utbildningar har du gått, förutom 9 årig grundskola ? Nu börjar han berätta om vad han fick göra efter grundskolan. Följa farsan i skogen, 40-50 grader kallt, snö som rasade in genom skjortkragen, matsäcken, den låga lönen, motorsågen, fila kedjan på kvällen osv. År1968 fick jag ett träd över ena benet och då börjar han dra upp byxbenet och lossa långkalsongerna från strumporna. Han visar skadorna på benet. Vidare att han gått på Vindelns Folkhögskola och har studerat vid universitetet i tre år på förvaltningslinjen. Började 1974 på en statlig myndighet och har arbetat där i 33 utan en enda sjukdag. Han fortsätter och berättar om jobbet och upprepar detta om plikttrogenheten och inga sjukdagar.

Livshistoria

 Statstjänstemannen gifte sig tidigt och paret fick två barn och han är snart 60 år. Han är skild sedan 15 år tillbaka och han bor som ensamstående i lägenhet på Teg. Han har köpt ut f.d. hustrun från sommarstugan som finns i Fredrika. Han åker dit så fort han är ledig fler dagar än en helg. Det blir för dyrt att åka bara över en helg.

Han har god kontakt med fd hustrun som bor på andra sidan stan. Hon sköter om många saker till statstjänstemannen. Hon köper julklappar och födelsedagspresenter till barnen, barnbarn, släkt och vänner och presenterna ger de tillsammans. Han betalar sin del av kostnaderna. Fd hustrun har en egen nyckel till hans lägenhet och sköter även om att putsa hans fönster två gånger per år. Hon lämnar alltid en bullpåse på bordet sedan hon putsat fönstren. Hon tjatar på tjänstemannen att han ska köpa en ny säng. Herregud, sängen han har köpte de 1970. Fd hustrun har nu sagt nej till att fortsätta klippa hans hårda tånaglar.

Statstjänstemannen har inga speciella fritidsintressen och han inga vänner, numera. Han spelar inte på trav eller bingolotto. Han köper överhuvudtaget aldrig en lott annat än på hemvändardagarna i Åsele. Han köper Aftonbladet varje dag och har väldigt många och höga tidningsbuntar i sin lägenhet. Dessa kör han bort till pappersåtervinningen första måndagskvällen varje månad. Han tycker om att åka skidor och cykla. Han gör längre cykelturer varje lördag och söndag. Han söker sig gärna utanför stan, till skogsområden eller där det finns ängar och sådd jordbruksmark. Han älskar att se på skog och ängar och tänker på hur vackert det var i Fredrika när han var ung. Han brukar ofta cykla en bit från sonens hus och på avstånd se om bilen står utanför huset. Han vill inte störa.

Statstjänstemannen har bytt ut alla amalgam fyllningar i munhålan. Han har slutat använda smör och är noga med maten och köper ogärna det som är färdiglagat. Han ägnar mycket tid åt att göra matlåda och att planera sin mat. Cyklar till Kvantum på Grubbe en gång i veckan och kollar deras kyldisk där maten har kort datum. Han blir upprymd över att hitta användbar mat där för mindre än halva priset. På jobbet har de nu införskaffat en kaffemaskin. Det kostar 5 kr för en kopp kaffe och det tycker han är för dyrt. Därför dricker han halva koppen på förmiddagen och värmer resterande i mikron till eftermiddagsfikat.

Den statligt anställde mannen har ingen dator hemma. Han är ganska duktig på datorer och gillar att jobba med dem på jobbet. Ibland får han hjälpa kolleger som kört fast i datorträsket. Förra året var han och tittade på datorer, men kostnaden och det faktum att andrahandsvärdet är väldigt lågt avstod han från den lockelsen. Därmed har han stängt dörren för en egen dator.

Han använder bilen väldigt sällan. En Toyota 626, från 2001. Bilen är som ny. Den har rullat endast 6 000 mil. Han ogillar bilar men kan kontrollera lufttrycket i däcken själv.

Han har ingen längtan efter kvinnor. Han har ingen sexlust och saknar inte den biten. Han tycker det är skönt att komma hem och allt står orört. Under fikat på jobbet hör han kolleger som berättar att de skall resa bort nästan jämt. Det är deras kvinnor som bokar och stökar till det i tillvaron. Många män på jobbet säger ofta till honom att han har det bäst som bor ensam. Han känner stor tillfredsställelse över dessa kommentarer som styrker hans egen uppfattning.

brannvin specialHan använder alkohol en(1) gång i veckan sedan han blev ensam. Han köper ut en kvarts liter ren sprit på torsdagar och dricker ur flaskan mellan Gokväll och Aktuellt på lördagar. Groggvirket är alltid hemmagjord lingondricka. Han har lätt för att skratta åt limerickar och funderar ofta på sånt och har hittat på några själv men har aldrig nämnt det för någon.

Han gillar hösten bäst av alla årstider. Han har många bärbuskar i stugan med både röda och svarta vinbär och han älskar att plocka bär och framförallt att sitta och rensa bären och samtidigt lyssna på P1radion. Han ger bort lite av bären till dem han tycker om. Han kokar saft och sylt hela hösten. Han gör etiketter på datorn på jobbet till den sylt och saft som han ska ge bort. Han har lagt ner mycket arbetstid och möda på dessa etiketter som han tycker är mycket roliga. När han är berusad fantiserar han om att börja sälja saft och sylt på marknader och dylikt.

Ekonomin består av en genomsnittlig lön för en statsanställd. Hyran är 5 822 kronor. Inga skulder. Han vill inte uppge hur mycket pengar som finns på banken. Beträffande hans tankar om sitt sparande är han tyst som en mussla. Det viktigaste i hans liv numera är få ihop en bra slant innan det är för sent. Den enda gången man ser en tillstymmelse till ett leende på hans läppar är när frågan om ekonomin behandlas. Statstjänstemannens cykel har inga växlar.
Lennart Teglund

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *