Jag spelar numera i ett band från Holmsund (Dacapo) och vi spelar mestadels i Obbola/ Holmsund. Just nu är det jullåtar som gäller och alltid blir vi bjuda på julbord. Denna vecka är det två julbord som ska avverkas.

Holmsund/ Obbola är som bekant bruksorter liksom Husum. Jag träffar många personer i samband med spelningarna och jag märker att de är ofantligt lika Husumbor. Det finns många speciella personer som utmärker sig och de har ett gott självförtroende och är sanslöst roliga.

Mina spelkamrater berättar om Holmsundsbor och särskilt Olle Olsson. Jag skall delge er några sanna berättelser om denna Olsson.

Olle var en stor och reslig karl med ett överdrivet gott självförtroende och han arbetade inom stuveriet. En dag på en rast reste sig Olle upp och sa ”pojkar nu emigrerar jag till Amerika”, vilket han också gjorde.

Efter åtta år i Amerika kom han tillbaka till Holmsund och han fick tillbaka sitt gamla jobb inom stuveriet. Självklart blev han väldigt uppmärksammad när han kom tillbaka och många ville veta hur han hade haft det ”over there”.

Vid en större sammankomst var det då en person som frågade Olle hur båtresan till Amerika hade gått. Han ställde sig då upp och berättade enligt följande:

” Hörreni pojka när vi närmades oss New Yorks hamn blev det en förjävligt tät dimma och kaptenen var tvungen att slå av motorerna och han tordes inte fortsätta. Fartyget drev för vinden och ankarkättingen var för kort och fartyget verkade vara utom all räddning. Jag satt i baren och hade väl fått i mig ett dussintal groggar då kaptenen kom fram till mig och frågade om jag ville ta hand om styrmans-skapet och leda fartyget in till New Yorks kaj. Efter att kaptenen vädjat en bra stund gick jag upp till styrhytten och övertog ruljansen . Först telegrafera jag till stuvargänget i hamnen att de skulle öppna fönstren och börja steka fläsk och sedan tog jag upp ankaret som släpa i tomma intet. Vi gick till en början i sakta mak men sedan fläskdoften nådde fartyget kunde vi öka farten och så småningom komma i hamn.

När vi kom till kajen och höll på att lägga fast fartyget titta jag upp mot Frihetsgudinnan och tro ni inte på fan, att hon tar facklan och klämmer fast den mellan benen och applåderar.”

Lennart Teglund

Nyheter

18.05.24
Grundsunda Hembygdsförening på Husumdagen

HUSUMDAGEN 2018   Grundsunda Hembygdsförening har ÖPPET HUS i Sjödinsgårdens arbetarmuseum.   Kaffeservering Utst. gamla fotografier Robert Lindahl visar och spelar grammofon Hemslöjdslotteri Smederna Nina och Bosse smider med sin ässja. Utförsäljning till LÅGA loppispriser ALLT SKA BORT!     … Läs mer


18.05.24
Husumdagen och Varvsbroinvigning på lördag 10.00-16.00

Äntligen är det snart Husumdagen med Varvsbroinvigning. Gå man ur huset och ta del av den stora händelse vi har framför oss. ny GFG_Program_Turlista_GS2_2018_low


18.04.19
Anmäl dig till Husumdagen 2018!

Årets Husumdag blir den 26 Maj mellan kl 10.00-16.00 Fortfarande gäller det att föreningarna får visa upp sig och berätta vad dom gör, hur man blir medlem, vad det kostar m.m. Marknadsområdet blir nytt för i år, Torget i Husum, … Läs mer


18.03.19
Utgivningsplan för Grundsunda Tidning 2018

Klicka på länken ovan för att se utgivningsplanen för Grundsunda Tidning 2018   Grundsunda_tidning_2018_low[3884] utgivningsplan


18.03.14
Årsstämma GFG-Bygdsam

GFG-Bygdsam håller Årsstämma måndagen den 9/4 kl 18.00 på Husumgården. Ärenden enligt stadgarna. Bjuder på fika. Välkomna!