Jag spelar numera i ett band från Holmsund (Dacapo) och vi spelar mestadels i Obbola/ Holmsund. Just nu är det jullåtar som gäller och alltid blir vi bjuda på julbord. Denna vecka är det två julbord som ska avverkas.

Holmsund/ Obbola är som bekant bruksorter liksom Husum. Jag träffar många personer i samband med spelningarna och jag märker att de är ofantligt lika Husumbor. Det finns många speciella personer som utmärker sig och de har ett gott självförtroende och är sanslöst roliga.

Mina spelkamrater berättar om Holmsundsbor och särskilt Olle Olsson. Jag skall delge er några sanna berättelser om denna Olsson.

Olle var en stor och reslig karl med ett överdrivet gott självförtroende och han arbetade inom stuveriet. En dag på en rast reste sig Olle upp och sa ”pojkar nu emigrerar jag till Amerika”, vilket han också gjorde.

Efter åtta år i Amerika kom han tillbaka till Holmsund och han fick tillbaka sitt gamla jobb inom stuveriet. Självklart blev han väldigt uppmärksammad när han kom tillbaka och många ville veta hur han hade haft det ”over there”.

Vid en större sammankomst var det då en person som frågade Olle hur båtresan till Amerika hade gått. Han ställde sig då upp och berättade enligt följande:

” Hörreni pojka när vi närmades oss New Yorks hamn blev det en förjävligt tät dimma och kaptenen var tvungen att slå av motorerna och han tordes inte fortsätta. Fartyget drev för vinden och ankarkättingen var för kort och fartyget verkade vara utom all räddning. Jag satt i baren och hade väl fått i mig ett dussintal groggar då kaptenen kom fram till mig och frågade om jag ville ta hand om styrmans-skapet och leda fartyget in till New Yorks kaj. Efter att kaptenen vädjat en bra stund gick jag upp till styrhytten och övertog ruljansen . Först telegrafera jag till stuvargänget i hamnen att de skulle öppna fönstren och börja steka fläsk och sedan tog jag upp ankaret som släpa i tomma intet. Vi gick till en början i sakta mak men sedan fläskdoften nådde fartyget kunde vi öka farten och så småningom komma i hamn.

När vi kom till kajen och höll på att lägga fast fartyget titta jag upp mot Frihetsgudinnan och tro ni inte på fan, att hon tar facklan och klämmer fast den mellan benen och applåderar.”

Lennart Teglund

Nyheter

17.07.07
HUSUM IF 100 ÅR!

Husum IF Fyller 100 år! Det firar dem med en stor och trevlig dag för hela familjen!


17.05.29
Second Hand Korskyrkan öppet hela sommaren!

Second Hand Korskyrkan meddelar att de har öppet hela sommaren under lördagarna, mellan 10.00 – 13.00. Second Hand Shop och servering. Varmt välkomna!


17.05.29
Vinnare av fiskegissning på Husumdagen

Totala vikten på de fyra regnbågarna var 10 kg, 6hg och 40g. Största fisken vann Filip Ringlöv Näst största fisken vann Olle Sjöström Tredje största fisken vann Anders Ringlöv Den minsta fisken vann Jörgen Persson   Bilden: Vinnarna blev från … Läs mer


17.05.29
Enkät om Husumdagen 2017

Hej på er alla där ute i vårvärmen! Vi är supersugna på att få veta vad ni tyckte om årets upplaga av Husumdagen. Här nedan kommer en länk till en enkät vi byggt upp. Vi skulle bli jätteglada om ni … Läs mer


17.05.19
Imorgon kör vi – Husumdagen!

Äntligen är det snart dags att sätta igång Husumdagen 2017! Massor av aktiviteter arrangeras i hela Husum, redan från tidigt på förmiddagen till sent på kvällen. Mer om aktiviteter kan ni läsa här: http://www.gfghusum.se/husumdagen-2017/program-och-aktiviteter/ Vi kommer att få ta del av … Läs mer